Διαγνωστικές Υπηρεσίες
H διάγνωση αποτελεί ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού προγράμματος παρέμβασης και υποστήριξης για τα παιδιά και τους εφήβους με αναπτυξιακές και νευρολογικές διαταραχές.
Αποτελεσματικές Διαγνώσεις
- Αναπτυξιακή Εκτίμηση
- Εργοθεραπευτική Εκτίμηση
- Λογοθεραπευτική Εκτίμηση
- Ειδική Παιδαγωγική Εκτίμηση
- Αξιολόγηση σχολικής ετοιμότητας
- Ψυχομετρική Αξιολόγηση Νοημοσύνης (WISC-5)
- Παιδοψυχιατρική Διάγνωση

Διαγνωστικά Εργαλεία
Το D.T.V.P.-2 είναι ένα εργαλείο μέτρησης για την αξιολόγηση της οπτικής αντίληψης και των οπτικο-κινητικών δυσκολιών σε παιδιά από 5 ετών. Πρόκειται για ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείων εργοθεραπείας για τη μέτρηση των οπτικών αντιληπτικών δεξιοτήτων ενός παιδιού και για τη διάγνωση παιδιών με οπτικά – αντιληπτικά προβλήματα.
Η κλίμακα Childhood Autism Rating Scale (CARS) (Schopler, Reichler & Renner, 1998) βοηθά να καθοριστεί η σοβαρότητα της συμπτωματολογίας του αυτισμού. Η κλίμακα αυτή είναι μία δομημένη συνέντευξη και παρατήρηση 15 τομέων ανάπτυξης και είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των 24 μηνών. Για κάθε τομέα χρησιμοποιείται μία επταβάθμια κλίμακα για να κριθεί κατά πόσο διαφέρει η συμπεριφορά του παιδιού από την κατάλληλη για την ηλικία συμπεριφορά. Χρειάζονται περίπου 30 – 45 λεπτά για να συμπληρωθεί και θεωρείται ευρέως αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο.
H Κλίμακα Αξιολόγησης της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα – ΔΕΠ/Υ-IV είναι ένα πολύτιμο εργαλείο έγκαιρου και έγκυρου εντοπισμού της διαταραχής, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από τα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος του παιδιού (εκπαιδευτικούς και γονείς). Eπιτρέπει τον εντοπισμό των παιδιών που είναι πιθανό να εμφανίζουν τη διαταραχή, έτσι ώστε να παραπεμφθούν στις κατάλληλες ψυχολογικές υπηρεσίες για κλινική αξιολόγηση και διάγνωση. Η πρωτότυπη κλίμακα δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, υπάρχουν δύο μορφές της Κλίμακας Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ (για γονείς και εκπαιδευτικούς) που στηρίζονται στα διαγνωστικά κριτήρια της ΔΕΠ/Υ, όπως ορίζονται στην τέταρτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-IV).
Στα παιδιά έχει εφαρμογή μετά την ηλικία των 6 χρόνων και ενδείκνυται για παιδιά με Διάσπαση Ελλειματικής Προσοχής -Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), Δυσλεξία, Μαθησιακές Δυσκολίες, Ημικρανίες, Διαταραχές ύπνου, διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, γνωσιακά συμπτώματα, νευρολογικά και κινητικά συμπτώματα.
Πώς λειτουργεί;
Βασίζεται στην αρχή ότι οι εγκεφαλικές δραστηριότητες, όπως τα ηλεκτρικά κύματα που καταγράφονται από την ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG), μπορούν να επηρεαστούν από την επιστροφή (feedback) των δεδομένων στον ασθενή. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής παρακολουθεί την εγκεφαλική του δραστηριότητα μέσω ειδικών εικόνων ή ήχων που του παρέχονται από έναν υπολογιστή. Στόχος είναι να μάθει να ελέγχει αυτή τη δραστηριότητα, βελτιώνοντας έτσι διάφορες νευρολογικές λειτουργίες όπως η συγκέντρωση και η χαλάρωση. Η νευροανάδραση χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις, όπως για την αντιμετώπιση της παρορμητικότητας, της υπερκινητικότητας, του άγχους και τις κατάθλιψης, προσφέροντας ένα εναλλακτικό εργαλείο για την ψυχολογική θεραπεία.
Η διαδικασία της νευροανάδρασης συνήθως περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
1. Αξιολόγηση: Αρχικά, γίνεται μια αξιολόγηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου με
χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG) ή άλλων τεχνικών, για να καταγραφούν τα
εγκεφαλικά κύματα και να προσδιοριστούν τυχόν προβλήματα ή δυσλειτουργίες.
2. Ανάδραση: Στη συνέχεια, ο ασθενής λαμβάνει οπτικές ή ακουστικές ενδείξεις
(feedback) για την τρέχουσα κατάσταση των εγκεφαλικών του κυμάτων. Αυτό
μπορεί να γίνει μέσω ειδικών εφαρμογών ή προγραμμάτων που επεξεργάζονται τα
δεδομένα του EEG και προβάλλουν ανάλογα την ανάδραση στον ασθενή.
3. Εκπαίδευση: Μέσω της ανάδρασης, ο ασθενής εκπαιδεύεται να ελέγχει ή να
ρυθμίζει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών του κυμάτων. Αυτή η εκπαίδευση
μπορεί να συνδυάζεται με τεχνικές αναπνοής, χαλάρωσης ή καταστάσεων
συγκέντρωσης για να βελτιωθεί η επίδοση του.
Το Σύστημα Achenbach για Εμπειρικά Βασισμένη Αξιολόγηση (ΣΑΕΒΑ) είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εργαλείων για την αξιολόγηση της προσαρμοστικής λειτουργικότητας και των προβλημάτων συμπεριφοράς και συναισθήματος ατόμων διάφορων ηλικιών με έγκυρο και εύκολο τρόπο. Οι φόρμες επιτρέπουν την αξιολόγηση παιδιών σχολικής ηλικίας και εφήβων μέσα από ερωτηματολόγια που απευθύνονται στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς των παιδιών και στο ίδιο το παιδί (όταν είναι στην εφηβική ηλικία). Το σκεπτικό είναι ότι οι πολλές πηγές πληροφοριών επιτρέπουν καλύτερη και ακριβέστερη αξιολόγηση.
Το τεστ αυτό επιτρέπει την αξιολόγηση των παιδιών, ενώ βοηθά και στο σχεδιαμό μίας αποτελεσματικής παρέμβασης. Περιλαμβάνει πέντε κλίμακες αυτοαναφοράς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά ή σε συνδυασμό με σκοπό την εκτίμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους, του θυμού, της ανάρμοστης συμπεριφοράς, και την αυτοεικόνα.
Αξιολογήσει τις εκφραστικές και αντιληπτικές γλωσσικές δεξιότητες. Χρησιμοποιώντας δυο επιμέρους κλίμακες, αυτή της ακουστικής κατανόησης και αυτή της εκφραστικής επικοινωνίας ελέγχονται οι δεξιότητες του παιδιού στους τομείς της προσοχής, της σημασιολογίας (λεξιλόγιο, έννοιες), της δομής, του συντακτικού, των δεξιοτήτων σκέψης και της κοινωνικής επικοινωνίας. Ακόμη, ανιχνεύεται η φωνολογική εξέλιξη του παιδιού.
Η κλίμακα Children’s Depression Inventory (CDI-27) (Kovac, 1985;1992) χρησιμοποείται για την αξιολόγηση της κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 8-15 ετών και αποτελείται από 27 ερωτήσεις που αναφέρονται σε συναισθηματικά, γνωστικά και συμπεριφορικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Αξιολογεί συμπτώματα κατάθλιψης που μπορεί να παρουσίασαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων. Για κάθε θέμα της κλίμακας υπάρχουν τρεις προτάσεις και τα παιδιά συμπληρώνουν εκείνη που θεωρούν ότι ταιρiάζει και περιγράφει καλύτερα την κατάστασή τους. Κάθε θέμα βαθμολογείται από 0-3 ανάλογα με τη σοβαρότητα του συμπτώματος. Η συνολική βαθμολογία κυμαίνεται από 0-54 και το όριο πάνω από το οποίο διαπιστώνεται κατάθλιψη είναι το 19. Το ερωτηματολόγιο προσαρμόστηκε στον ελληνικό πληθυσμό από τον Sideridis (2005). Το CDI βασίστηκε στο Beck Depression Inventory και είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιημένη αυτοαναφορά για τη μέτρηση της παιδικής κατάθλιψης (Curry & Craighead, 1993).
To αισθητικο-κινητικό προφιλ παρέχει πληροφορίες για να βοηθήσουν στην αξιολόγηση των αισθητηριακών προτύπων επεξεργασίας ενός παιδιού σε διαφορετικά πλαίσια δραστηριοτήτων, όπως στο σπίτι, στο σχολείο και στην κοινότητα.
Βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος TEACCH περιλαμβάνουν:
- Εξατομικευμένος Σχεδιασμός: Κάθε πρόγραμμα TEACCH προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες και δυνατότητες του κάθε ατόμου με αυτισμό. Ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα τις ατομικές δεξιότητες, τις προτιμήσεις και τις επιπτώσεις της διαταραχής.
- Οργάνωση Περιβάλλοντος: Τα περιβάλλοντα TEACCH οργανώνονται έτσι ώστε να προσφέρουν δομή και καθοδήγηση. Χρησιμοποιούνται συχνά οργανωτικά συστήματα όπως οι ετικέτες, οι σημαίες οδήγησης και οι συστάδες για να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό να κατανοήσουν το περιβάλλον τους και τις αναμενόμενες δραστηριότητες.
- Δομημένη Διδασκαλία: Η διδασκαλία στα προγράμματα TEACCH βασίζεται σε σαφείς και δομημένες οδηγίες. Χρησιμοποιούνται ξεκάθαροι κανόνες και προγράμματα για να ενισχυθεί η αυτονομία και η καθημερινή λειτουργία των ατόμων με αυτισμό.
- Ανάπτυξη Δεξιοτήτων: Το TEACCH προωθεί την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισης και την ενίσχυση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των ατόμων με αυτισμό.
- Στήριξη Οικογένειας: Το πρόγραμμα TEACCH επιδιώκει επίσης να παρέχει στήριξη και εκπαίδευση στις οικογένειες των παιδιών με αυτισμό, προκειμένου να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής και της θεραπείας στο σπίτι.
Το πρόγραμμα TEACCH έχει εφαρμοστεί παγκοσμίως και αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες των εκπαιδευτικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων για τα άτομα με αυτισμό και σχετικές διαταραχές επικοινωνίας.
Το Λογόμετρο είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο γλωσσικής αξιολόγησης για την ανίχνευση δυνατοτήτων και δυσκολιών στον προφορικό και στο γραπτό λόγο σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.
Είναι ένα σταθμισμένο αξιολογητικό εργαλείο, το οποίο αποτελεί την ελληνική έκδοση του WordFindingVocabularyTest (4 έκδοση) της Renfrew. Χορηγείται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών. H έκδοση της Δοκιμασίας Εκφραστικού Λεξιλογίου, δοκιμασίας σταθμισμένης για την Ελληνική, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της ποιότητας παροχής κλινικών υπηρεσιών στη χώρα μας: συνοδεύεται από λεπτομερή ψυχομετρική ανάλυση ενώ παράλληλα είναι απλή στη χρήση και σύντομη. Μπορεί να αποτελέσει, κατά συνέπεια, αξιόπιστο εργαλείο γλωσσικής αξιολόγησης, καθιστώντας εφικτή την ακριβή μέτρηση των λεξιλογικών ικανοτήτων παιδιών ηλικίας 4-8.
Η Δοκιμασία γλωσσικής αντίληψης και έκφρασης είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο αξιολόγησης των γλωσσικών δεξιοτήτων ατόμων με δυσκολίες στην επικοινωνία και τη γλωσσική ανάπτυξη με σκοπό τον σχεδιασμό του θεραπευτικού προγράμματος.
από την Ε. Τάφα συντάχθηκε και σταθμίστηκε στην Ελλάδα. Είναι ένα έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο που βοηθά στην αντικειμενική μέτρηση και αξιολόγηση της αναγνωστικής ικανότητας παιδιών κυρίως των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου, με σκοπό τον εντοπισμό εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανάγνωση. Το τεστ αφορά παιδιά ηλικίας 6 ετών και 9 μηνών έως 10 ετών και 1 μηνός.
Στο κέντρο μας, η εργοθεραπεία με έμφαση στην αισθητηριακή ολοκλήρωση περιλαμβάνει:
- Αξιολόγηση και Ανάλυση: Αρχικά, αξιολογούμε τις αισθητηριακές ανάγκες και προκλήσεις του κάθε παιδιού μέσω εξειδικευμένων δοκιμασιών και παρατηρήσεων.
- Προσαρμοσμένες Παρεμβάσεις: Δημιουργούμε εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας που στοχεύουν στη βελτίωση της αισθητηριακής επεξεργασίας, ενσωματώνοντας δραστηριότητες που διεγείρουν και οργανώνουν τις αισθήσεις.
- Προσέγγιση: Χρησιμοποιούμε διασκεδαστικές και προκλητικές δραστηριότητες που ενισχύουν τη συμμετοχή και την απόλαυση του παιδιού, ενθαρρύνοντας παράλληλα την αισθητηριακή εξερεύνηση.
- Ενδυνάμωση και Αυτοπεποίθηση: Μέσω της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις αισθητηριακές προκλήσεις τους, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους και την ανεξαρτησία τους στις καθημερινές δραστηριότητες.
- Συνεργασία με Οικογένεια και Σχολείο: Συνεργαζόμαστε στενά με τις οικογένειες και τα σχολεία για να εξασφαλίσουμε ότι οι αισθητηριακές στρατηγικές εφαρμόζονται σε όλα τα περιβάλλοντα του παιδιού, προωθώντας μια συνεχή και υποστηρικτική προσέγγιση.
Με την προσέγγιση αυτή, βοηθάμε τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αισθάνονται άνετα και να είναι επιτυχημένα σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
Το Πρωτόκολλο Λογοπεδικής Αξιολόγησης Σχολικής Ηλικίας (ΠΛΑΣΗ) είναι ένα δομημένο αξιολογητικό εργαλείο για παιδιά από 8-16 ετών που εστιάζει στην αξιολόγηση των γλωσσικών, ακαδημαϊκών και μεταγλωσσικών ικανοτήτων και στοχεύει στην αναγνώριση των δυσκολιών τους για τη διαμόρφωση του θεραπευτικού προγράμματος.
Στο κέντρο μας, η εργοθεραπεία με έμφαση στην αισθητηριακή ολοκλήρωση περιλαμβάνει:
- Αξιολόγηση και Ανάλυση: Αρχικά, αξιολογούμε τις αισθητηριακές ανάγκες και προκλήσεις του κάθε παιδιού μέσω εξειδικευμένων δοκιμασιών και παρατηρήσεων.
- Προσαρμοσμένες Παρεμβάσεις: Δημιουργούμε εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας που στοχεύουν στη βελτίωση της αισθητηριακής επεξεργασίας, ενσωματώνοντας δραστηριότητες που διεγείρουν και οργανώνουν τις αισθήσεις.
- Προσέγγιση: Χρησιμοποιούμε διασκεδαστικές και προκλητικές δραστηριότητες που ενισχύουν τη συμμετοχή και την απόλαυση του παιδιού, ενθαρρύνοντας παράλληλα την αισθητηριακή εξερεύνηση.
- Ενδυνάμωση και Αυτοπεποίθηση: Μέσω της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις αισθητηριακές προκλήσεις τους, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους και την ανεξαρτησία τους στις καθημερινές δραστηριότητες.
- Συνεργασία με Οικογένεια και Σχολείο: Συνεργαζόμαστε στενά με τις οικογένειες και τα σχολεία για να εξασφαλίσουμε ότι οι αισθητηριακές στρατηγικές εφαρμόζονται σε όλα τα περιβάλλοντα του παιδιού, προωθώντας μια συνεχή και υποστηρικτική προσέγγιση.
Με την προσέγγιση αυτή, βοηθάμε τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αισθάνονται άνετα και να είναι επιτυχημένα σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
Το ΜέταΦων test εστιάζει στην ανάπτυξη και κατάκτηση της δεξιότητας της Φωνολογικής Επίγνωσης-Ενημερότητας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς και την κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής για την πρόσβαση στο γραπτό λόγο.
Στο κέντρο μας, η εργοθεραπεία με έμφαση στην αισθητηριακή ολοκλήρωση περιλαμβάνει:
- Αξιολόγηση και Ανάλυση: Αρχικά, αξιολογούμε τις αισθητηριακές ανάγκες και προκλήσεις του κάθε παιδιού μέσω εξειδικευμένων δοκιμασιών και παρατηρήσεων.
- Προσαρμοσμένες Παρεμβάσεις: Δημιουργούμε εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας που στοχεύουν στη βελτίωση της αισθητηριακής επεξεργασίας, ενσωματώνοντας δραστηριότητες που διεγείρουν και οργανώνουν τις αισθήσεις.
- Προσέγγιση: Χρησιμοποιούμε διασκεδαστικές και προκλητικές δραστηριότητες που ενισχύουν τη συμμετοχή και την απόλαυση του παιδιού, ενθαρρύνοντας παράλληλα την αισθητηριακή εξερεύνηση.
- Ενδυνάμωση και Αυτοπεποίθηση: Μέσω της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις αισθητηριακές προκλήσεις τους, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους και την ανεξαρτησία τους στις καθημερινές δραστηριότητες.
- Συνεργασία με Οικογένεια και Σχολείο: Συνεργαζόμαστε στενά με τις οικογένειες και τα σχολεία για να εξασφαλίσουμε ότι οι αισθητηριακές στρατηγικές εφαρμόζονται σε όλα τα περιβάλλοντα του παιδιού, προωθώντας μια συνεχή και υποστηρικτική προσέγγιση.
Με την προσέγγιση αυτή, βοηθάμε τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αισθάνονται άνετα και να είναι επιτυχημένα σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
Το Α test είναι ένα test που ερευνά τη δυνατότητα των νέων μαθητών να πάνε προετοιμασμένοι και μαθησιακά έτοιμοι στο δημοτικό σχολειό. Με αντικειμενικό τρόπο εξετάζει τις πρώιμες μαθησιακές ικανότητες στα νήπια (4-6 ετών) που παρακολουθούν νηπιαγωγείο.
Στο κέντρο μας, η εργοθεραπεία με έμφαση στην αισθητηριακή ολοκλήρωση περιλαμβάνει:
- Αξιολόγηση και Ανάλυση: Αρχικά, αξιολογούμε τις αισθητηριακές ανάγκες και προκλήσεις του κάθε παιδιού μέσω εξειδικευμένων δοκιμασιών και παρατηρήσεων.
- Προσαρμοσμένες Παρεμβάσεις: Δημιουργούμε εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας που στοχεύουν στη βελτίωση της αισθητηριακής επεξεργασίας, ενσωματώνοντας δραστηριότητες που διεγείρουν και οργανώνουν τις αισθήσεις.
- Προσέγγιση: Χρησιμοποιούμε διασκεδαστικές και προκλητικές δραστηριότητες που ενισχύουν τη συμμετοχή και την απόλαυση του παιδιού, ενθαρρύνοντας παράλληλα την αισθητηριακή εξερεύνηση.
- Ενδυνάμωση και Αυτοπεποίθηση: Μέσω της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις αισθητηριακές προκλήσεις τους, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους και την ανεξαρτησία τους στις καθημερινές δραστηριότητες.
- Συνεργασία με Οικογένεια και Σχολείο: Συνεργαζόμαστε στενά με τις οικογένειες και τα σχολεία για να εξασφαλίσουμε ότι οι αισθητηριακές στρατηγικές εφαρμόζονται σε όλα τα περιβάλλοντα του παιδιού, προωθώντας μια συνεχή και υποστηρικτική προσέγγιση.
Με την προσέγγιση αυτή, βοηθάμε τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αισθάνονται άνετα και να είναι επιτυχημένα σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
- Fairytale test: Το Fairytale test είναι ένα προβολικό ψυχοδιαγνωστικό εργαλείο που βασίζεται στη σχέση παραμυθιών και ασυνείδητων διεργασιών που κάνουν τα παιδιά 6-12 ετών. Μέσω ημι-δομημένης συνέντευξης, τα παιδιά απαντούν σε ερωτήσεις βλέποντας συγκεκριμένες εικόνες με ήρωες παραμυθιών για να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα.
- House – Tree – Person test: Το H.T.P. είναι μια προβολική τεχνική που έχει σχεδιαστεί για να προσδιορίσει τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου που την εκτελεί, αναλύοντας την μέσω από την εικόνα ενός σπιτιού που συμβολίζει τις οικογενειακές σχέσεις, ενός δέντρου που είναι σκέψεις και συναισθήματα που κρατά μέσα του και ενός ανθρώπου που συμβολίζει την έννοια του εαυτού του – την αυτό-εικόνα του.
- Το σχέδιο του ανθρώπου / Draw a Person (DAP): Το σχέδιο του ανθρώπου είναι μία τεχνική που μπορεί να αναδείξει με μη λεκτικό τρόπο με βάση τα ανθρώπινα σχέδια τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών που καλούνται να παράγουν σχέδια ενός άνδρα, μιας γυναίκας και των ίδιων.
- Το τεστ του ΔΕΝΤΡΟΥ: Το τεστ του ΔΕΝΤΡΟΥ έχει συμβολικό χαρακτήρα και μέσω αυτόυ μπορούμε να συλλέξουμε ποικίλες πληροφορίες για το πώς τα άτομα αντιλαμβάνονται, κατανοούν και διαχειρίζονται τον κόσμο τους. Προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα συναισθήματα που αργότερα μπορούν να συγκριθούν με τα αποτελέσματα άλλων αξιολογητικών τεστ.
- Το Τεστ της Οικογένειας: Το σχέδιο της οικογένειας εκφράζει από τη μία τη δυναµική των σχέσεων που αναπτύσσονται μέσα στην οικογένεια, όπως τις αντιλαµβάνεται το παιδί που σχεδιάζει, και από την άλλη τη συναισθηµατική του στάση απέναντι στα µέλη της οικογένειάς του. Το ζητούμενο το παιδί να ζωγραφίσει µια οικογένεια «όποια θέλει το ίδιο» και να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήσεις.
- Παιχνίδι με μικρά ζώα / με κούκλες C.A.T – Children’s Apperception Test: Το C.A.T είναι μια προβολική τεχνική που μελετάσει καταστάσεις ιδιαίτερης ανησυχίας για τα παιδιά. Αποτελείται από 10 εικόνες ζώων σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που εμπλέκει το παιδί σε σύγκρουση, ταυτότητες, ρόλους, οικογενειακές δομές και διαπροσωπική αλληλεπίδραση. Το συμπλήρωμα (CAT-S) παρουσιάζει στα παιδιά κοινές οικογενειακές καταστάσεις (δηλαδή, παρατεταμένη ασθένεια, σωματική αναπηρία, εγκυμοσύνη της μητέρας, χωρισμός των γονέων).
- Ερωτηματολόγια για τη ΔΕΠΥ (Κλίμακα ADHD-IV των DuPaul, Power, Anastopoulos & Reid, 1998).Tο ερωτηματολόγιο για τη ΔΕΠΥ συμπληρώνεται από τους γονείς ή/και και τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να εντοπιστεί εάν ένα παιδί εμφανίζει τη διαταραχή και να βοηθήσουν στην κλινική αξιολόγηση και διάγνωση του.
- Βender Gestall Test .Αποτελείται από εννιά γεωμετρικές φιγούρες που παρουσιάζονται στον εξεταζόμενο ξεχωριστά και πρέπει να τις αντιγράψει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, ενώ αργότερα μπορεί να του ζητηθεί να τις αναπαραγάγει από μνήμης. Το τεστ αυτό είναι από τα πιο διαδεδομένα στην Αμερική και χρησιμοποιείται κυρίως για τη διάγνωση της εγκεφαλικής βλάβης σε άτομα από 4 ετών μέχρι και ενήλικες.
Οι διαγνωστικές υπηρεσίες μας είναι σχεδιασμένες να εντοπίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού, προσφέροντας ακριβή και λεπτομερή αξιολόγηση από μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών.
